Sri Lanka

Wij hebben een sterke band met Sri Lanka. De kinderen hebben hun roots in dit land, van oorsprong daar geboren, hun namen zeggen het al Priyantha (mooie jongen) en Chamara (koningswaaier) en door ons geadopteerd. We zijn al vele malen in dit mooie land geweest, en ook de jongens hebben kennis gemaakt met hun geboorteland en zelfs al met een van de ouders.

Het land werd eerst geteisterd door oorlogsgeweld en toen door de vreselijke tsunami, maar er leeft een krachtig volk, dat met een enorme energie zich door deze ellende probeert heen te slaan. Hulp blijft altijd nodig. Wij helpen, ze, doet u dat ook maar op u eigen manier.

Ook door naar dit land op vakantie te gaan helpt u de bevolking, dat weten wij zeker. Het is een meer dan prachtig tropenland met een uitermate vriendelijke bevolking. Ga zelf maar eens kijken.

Belangrijke plaatsen
Anuradhapura, Adam's Peak, Bentota, Beruwela, Buduruwagala, Collombo, Dambulla, Kandy, Kkalutara, Waduwa, Galle, Kosgoda, Mihintale, Negombo, Nuwara Eliya, Pinnawela, Polonnaruwa, Sigirya, Weligama.

Natuur
Sri Lanka beschikt over een aantal grotere en kleinere natuurparken. Eén van de leukste is zeker de olifantencrèche in Pinnawela. Hier worden weesolifantjes die op één of andere manier uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald, opgevangen. Later worden ze dan in één van de reservaten geplaatst.

Stranden
Maar bovenal is Sri Lanka natuurlijk populair vanwege de uitgestrekte zandstranden langs de west-, zuid- en oostkust. Deze stranden bieden de mogelijkheid tot het beoefenen van allerlei watersporten, waaronder snorkelen.

Geografie
Sri Lanka, tot 1971 bekend als Ceylon, is een eiland in de Indische Oceaan, en ligt direct ten zuidoosten van de zuidpunt van India. Het totale landoppervlak bedraagt bijna 66.000 vierkante kilometer, ruwweg het dubbele van dat van België of Nederland.

Eilandjes
Tot de staat Sri Lanka behoren behalve het hoofdeiland zo'n twintig kleinere eilandjes. Deze liggen merendeels vlak onder de kust van het noordelijke schiereiland Jaffna. De maximale afstand van zuid naar noord meet 445 kilometer, die van west naar oost 226 kilometer.

Landschap
Het landschap is per deelgebied zeer verschillend. Naar reliëf is het eiland in grote lijnen te verdelen in een centraal en zuidwestelijk bergland en een omringende laagvlakte, waarin alleen enkele eilandbergen voorkomen. Het vlakste en laagstgelegen deel van Sri Lanka is het schiereiland Jaffna, dat voor het overgrote deel slechts enkele meters boven de zeespiegel uitsteekt. Het centrale bergland bereikt met de Pidurutalagala bij Nuwara Eliya een maximale hoogte van 2524 meter.